Zamrzovalniki

 • Q: Kako naj med izpadom električnega toka ohranim svoje prehrambene izdelke?

  A:

  Če v vaši hiši zmanjka električnega toka, dolžina časa, v kateri bo zamrzovalnik ostal hladen, niha. Poln zamrzovalnik bo ostal hladen dalj časa kot tisti, ki je napolnjen le delno, in zamrzovalnik z zamrznjenim mesom bo ostal hladen dlje kot zamrzovalnik z zamrznjeno že pripravljeno hrano. Vrata zamrzovalnika pustite zaprta, da bo ostal hladen karseda dolgo. Če zamrzovalnik ni poln, lahko okoli izdelkov za boljšo izolacijo ovijete časopisni papir, toda ne pozabite ga odstraniti, ko se električni tok vrne. Ko se električni tok vrne, vam močno priporočamo, da notranjost hladilnika in zamrzovalnika očistite.

 • Q: Kakšen je hladilnik oz. zamrzovalnik "Total No Frost"?

  A:

  Funkcija Total No Frost z vpihovanjem ohlajenega zraka in zmanjševanjem vlage preprečuje nastajanje ledu v hladilniku in zamrzovalniku. Embalaža izdelkov se ne zlepi, etikete ostanejo čitljive, nabiranje ledu pa ne zmanjša prostornine. Odmrzovanje ne bo  potrebno nikoli oz. skoraj nikoli.

 • Q: Zamrzovalnik moram odtaliti večkrat, kot piše v navodilih. Kaj bi lahko bil razlog za to?

  A:

  Morda je obrabljeno tesnilo na vratih. Če zaprete vrata zamrzovalnika in pred tem med tesnilo in zamrzovalnik vtaknete list papirja, vrat ne bi smeli odpreti zlahka. 

 • Q: Obstajajo različni razredi porabe energije. Kateraga je najbolje izbrati?

  A:

  Razreda A in A+ nudita najmanjšo porabo energije. Ta izbira je boljša za okolje in za vašo denarnico.

 • Q: Kako lahko najbolje očistim svoj hladilnik?

  A:

  Za preprečevanje tvorjenja vonjav očistite hladilnik in zamrzovalnik enkrat mesečno. Razlito tekočino nemudoma pobrišite. Odklopite zamrzovalnik oz. izklopite električno energijo. Odstranite vse snemljive dele iz notranjosti, kot so police, predale Crisper ipd. S čisto gobo ali mehko krpo in toplo vodo z blagim čistilnim sredstvom temeljito ročno očistite, sperite in posušite snemljive dele. Za čiščenje plastičnih notranjih delov in vložkov ali tesnil na vratih ne uporabljajte abrazivnih oz. ostrih čistil, kot so pršila za okna, jedka čistilna sredstva, vnetljive tekočine, čistilni voski, koncentrirana čistilna sredstva, belila ali čistila, ki vsebujejo naftne derivate. Ne uporabljajte papirnatih brisačk, žičnatih gobic oz. drugih ostrih čistilnih pripomočkov, ker lahko spraskajo oz. poškodujejo material. Če želite odstraniti vonjave, lahko notranje stene pomijete z mešanico tople vode in sode bikarbone (2 jž na 1 l (26 g na 0,95 l) vode). Zunanje pobarvane površine in površine iz nerjavečega jekla pomijte s čisto gobico ali mehko krpo in blagega čistilnega sredstva v topli vodi. Ne uporabljajte abrazivnih ali ostrih čistil. Površine dobro osušite z mehko krpo. Za dodatno zaščito proti poškodbam pobarvanih kovinskih zunanjih površin nanje s čisto, mehko krpo nanesite vosek za gospodinjske aparate. Ne voskajte plastičnih delov.

 • Q: Kolikšna mora biti temperatura znotraj hladilnika in zamrzovalnika?

  A:

  Priporočljiva je povprečna temperatura od 3 do 4 °C s spodnjo mejo 0 °C in zgornjo mejo 7 °C. Pri zgornji meji 7 °C se bo hrana pokvarila hitreje.

 • Q: Ali bo zamrzovalnik pravilno deloval, če je v moji garaži zelo mrzlo oz. zelo vroče?

  A:

  Imeti morate pravilno nastavljeno temperaturo. Za pravilno delovanje naprave temperatura ne sme pasti pod 4 °C oz. se povzpeti nad 38 °C. Če je zunanja temperatura nižja od 4 °C, termostat napravi morda ne bo dovolil vklopa, ker je temperatura nižja od normalne. Višja ko je temperatura okolja (nad 38 °C), dlje bo naprava delovala in manj učinkovita bo.

 • Q: Kaj pomenijo lučke na zamrzovalniku?

  A:

  ZELENA lučka pomeni, je naprava priključena na električni tok. Lučka JANTARNE barve pomeni, da je vključena funkcija hitrega zamrzovanja. Lučka sodeluje s stikalom. RDEČA lučka vas opozarja, da je znotraj hladilne omare visoka temperatura.

 • Q: Zakaj zamrzovalnik preveč hladi?

  A:

  Če v kratkem času nastanejo velike količine ledu, morate preveriti naslednje: Prepričajte se, da ni vključeno stikalo za hitro zamrzovanje "Fast Freeze". Termostat ne sme biti v položaju za maksimalno delovanje. Zagotovite, da vrata oz. pokrov niso rahlo odprta zaradi vsebine zamrzovalnika. Preverite, ali je tesnilo na vratih v dobrem stanju in ali se na vseh mestih povsem prilega zamrzovalnemu predelu.